Knihovna |
|
Spisovatelé |
|
Literatura |
|
O čaji |
|
Ex libris |
|
... a navíc |
|
|
|
Základní postup pro přípravu čaje:
- předehřejeme čajovou konvici (nejlépe porcelánovou nebo keramickou) tím, že ji do čtvrtiny naplníme vodou
- vodu vylijeme a do konvice nasypeme čaj (asi jednu čajovou lžičku na každých 1,5 dl vody a podle anglického zvyku ještě jednu lžičku čaje navíc pro konvici) - u zlomkových čajů by měla být lžička navršená, u listových čajů pak zarovnaná
- opláchneme vodou odpovídající teploty (asi do poloviny konvice):
- u čínských zelených čajů 70 - 80 °C
- u japonských zelených čajů 60 - 70 °C
- vroucí vodou u černého čaje
- konvicí zatočíme a vodu okamžitě vylijeme škvírou mezi stěnou a víčkem; tím se listy opláchnou a nahydratují; v tomto okamžiku začnou vydávat vůni, podle které lze poznat kvalita čaje
- na příslušnou teplotu ohřejeme odměřené množství vody a vlijeme je do konvice
- necháme čaj louhovat po doporučenou dobu, občas zamícháme (není příliš vhodné používat kovovou lžičku); většinu čajů černých louhujeme 3 až 5 minut, čaje zelené asi 1 až 4 minuty, čaje bílé a polofermentované 5 až 7 minut
- naléváme do šálků (přes bambusové či nylonové sítko)
|
|